Mikro-műanyagok a vérben 1.

This post is also available in: English (angol)

Egy új felfedezés kimutatta, hogy a mikroműanyag-részecskék a testen belül szabadon mozoghatnak, és akár a szervekben is lerakódhatnak.

A kutatók először mutatták ki a mikroműanyag-szennyezést az emberi vérben: a vizsgált emberek majdnem 80%-ánál találták meg az apró részecskéket.

Az eredmények azt mutatják, hogy a részecskék a testben szabadon mozoghatnak, és akár a szervekben is lerakódhatnak. Az egészségre gyakorolt hatásuk egyelőre ismeretlen. A kutatók azonban aggódnak, mivel a mikroműanyagok laboratóriumban károsítják az emberi sejteket, és a légszennyező részecskékről már ismert, hogy a szervezetbe jutva évente több millió korai halálesetet okoznak.

Hatalmas mennyiségű műanyaghulladék kerül a környezetbe, és a mikroműanyagok ma már az egész bolygót szennyezik, a Mount Everest csúcsától a legmélyebb óceánokig. Az emberek már korábban is tudták, hogy az apró részecskék az élelmiszerekkel, a vízzel és belélegezve is egyaránt bekerülnek a szervezetükbe, ráadásul csecsemők és felnőttek székletében is kimutatták már ezeket a részecskéket.

A mikroműanyag a klímaváltozásra is hatással lesz - Köpönyeg

A tudósok 22 névtelen donor vérmintáját elemezték, mindannyian egészséges felnőttek voltak, és 17-ben találtak műanyag részecskéket. A minták fele PET műanyagot tartalmazott, amelyet általában italos palackokban használnak, míg egyharmaduk polisztirolt, amelyet élelmiszerek és más termékek csomagolásához használnak. A vérminták negyede polietilént tartalmazott, amelyből műanyag hordtáskákat készítenek.

“Tanulmányunk az első bizonyíték arra, hogy polimer részecskék vannak a vérünkben – ez egy áttörő eredmény” – mondta Dick Vethaak professzor, a hollandiai Vrije Universiteit Amsterdam ökotoxikológusa. “De ki kell terjesztenünk a kutatást, és növelnünk kell a minták méretét, a vizsgált polimerek számát stb.” Elmondása szerint számos kutatócsoport további vizsgálatai már folyamatban vannak.

“Minden bizonnyal indokolt az aggodalom” – mondta Vethaak a Guardiannek. “A részecskék a szervezetben vannak, ahol szabadon mozognak”. Mint mondta, korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a csecsemők székletében tízszer több mikroműanyag található, mint a felnőttekében, és hogy a műanyag palackokkal táplált csecsemők naponta több millió mikroműanyag-részecskét nyelnek le.

“Általánosságban azt is tudjuk, hogy a csecsemők és a kisgyermekek érzékenyebbek a vegyi anyagoknak és részecskéknek való kitettségre” – mondta. “Ez nagyon aggaszt engem.”

 

https://www.theguardian.com/environment/2022/mar/24/microplastics-found-in-human-blood-for-first-time