Mikro-műanyagok a vérben 2.

This post is also available in: English (angol)

Egy új felfedezés kimutatta, hogy a mikroműanyag-részecskék a testen belül szabadon mozoghatnak, és akár a szervekben is lerakódhatnak.

A kutatók először mutatták ki a mikroműanyag-szennyezést az emberi vérben: a vizsgált emberek majdnem 80%-ánál találták meg az apró részecskéket.

….az április 25-ei cikk folytatása…

A mikroműanyag a klímaváltozásra is hatással lesz - Köpönyeg

Az új kutatásban – amely az Environment International című folyóiratban jelent meg – már létező technológiákat alakítottak át a 0,0007 mm-es részecskék kimutatására és elemzésére. A vérminták egy része két vagy háromféle műanyagot is tartalmazott. A kutatócsoport acél fecskendőtűket és üvegből készült vérvételi csöveket használt a szennyeződés elkerülése érdekében, valamint üres minták segítségével vizsgálta a mikroműanyagok háttér-koncentrációját.

Vethaak elismerte, hogy a műanyag mennyisége és típusa jelentősen változott a vérminták között. “De ez egy úttörő tanulmány” – mondta, és most további munkára van szükség. Elmondta, hogy a különbségek a vérvétel előtti rövid távú expozíciót tükrözhetik, például ha valaki műanyag kávéscsészéből ivott, vagy műanyagot tartalmazó arcmaszkot viselt.

“A nagy kérdés az, hogy mi történik a szervezetünkben?” mondta Vethaak. “Megmaradnak-e a részecskék a szervezetben? Eljutnak-e bizonyos szervekbe, például áthatolnak-e a vér-agy gáton?” És vajon ezek a szintek elég magasak-e ahhoz, hogy betegséget váltsanak ki? Sürgősen további kutatásokat kell finanszíroznunk, hogy ezt kideríthessük.”

Az új kutatást a holland Egészségügyi Kutatási és Fejlesztési Nemzeti Szervezet és a Common Seas, a műanyagszennyezés ellen küzdő társadalmi vállalkozás finanszírozta.

“A műanyagtermelés 2040-re megduplázódik” – mondta Jo Royle, a Common Seas jótékonysági szervezet alapítója. “Jogunk van tudni, hogy mit tesz ez a sok műanyag a szervezetünkkel”. A Common Seas több mint 80 nem kormányzati szervezettel, tudósokkal és parlamenti képviselőkkel együtt arra kéri az Egyesült Királyság kormányát, hogy különítsen el 15 millió fontot a műanyag emberi egészségre gyakorolt hatásainak kutatására. Az EU már finanszírozza a mikroműanyagok magzatokra és csecsemőkre, valamint az immunrendszerre gyakorolt hatásának kutatását.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a mikroműanyagok megtapadhatnak a vörösvértestek külső membránján, és korlátozhatják az oxigénszállítási képességüket. A részecskéket terhes nők méhlepényében is megtalálták. Kísérleti vemhes patkányoknál a mikrorészecskék a tüdőn keresztül gyorsan átjutnak a magzatok szívébe, agyába és más szerveibe.

Egy másik, nemrég közzétett új áttekintő tanulmány, amelynek társszerzője Vethaak volt, a rák kockázatát vizsgálta, és erre a következtetésre jutott: “Sürgősen részletesebb kutatásra van szükség azzal kapcsolatban, hogy a mikro-  és nanoműanyagok hogyan hatnak az emberi szervezet struktúráira és folyamataira, valamint hogy átalakíthatják-e a sejteket és indukálhatnak-e rákkeltő folyamatokat, különösen annak fényében, hogy a műanyagtermelés exponenciálisan növekszik. A probléma napról napra sürgetőbbé válik.”

 

https://www.theguardian.com/environment/2022/mar/24/microplastics-found-in-human-blood-for-first-time